Thursday, September 20, 2012

Uppunud maailmade vahele 1.osa




Ma kaon tihti mõtteisse. Ma mõtlen kõigest, tihti küll poistest, aga mitte peamiselt. Olen kirjanik. Elan fiktsioonis ja kirjutan fiktsiooni. Ka minu töö, millega elatist teenin, on paras fiktsioon, kuna kahjuks, nagu teadagi, ainult kirjutamisest ära ei ela. Teate ju küll, et ühe raamatu valmis kirjutamiseks ja kirjastamiseks võib minna aega mõnest päevast kuni mõne aastani, kui mitte lausa aastakümneid! Ka pole mul enam seda inspiratsioonitulva ega allikatki ehk muusat, mistõttu ma nüüd vegeteeringi lihttööd tehes, kuid ma pole alati ilma muusata olnud…
Ta nmi oli Tom ja ta tegeles linnuvaatlusega. Ta oli 45-aastane, mis teeb meie vanuse vaheks lausa 25 aastat. Jah, ma olen hetkel kõigest 22-aastane, pealekauba veel ka piimatoodete poes müüja. Mitte, et ma siin ainult piimatooteid müüma peaks. Meil on ka mõni kilo värsket liha ja kala, sest just tükk soolamata pekki oli minu ja Tomi kohtumise põhjus.
Kui Tom minu poe uksest sisse astus, olin temast silmapilkselt lummatud. Temas oli midagi elegantset ja härrasmehelikku, et mul võttis seest lausa kõhedaks. Tal olid lühikesed krussis mustad juuksed, millesse olid end ära peitnud ka hallikad salgud, kuid see lisas talle vaid veetlust juurde. Kui ta esimest korda oma suu avas ja ma tema halt kuulsin mõjus see mulle hüpnootiliselt ning kui ma poleks tol ajal olnud vallalise hingega foreveralounlane, nimetaksin seda armastuseks esimesest silmapilgust.
Igaljuhul.. Tom hakkas seda poodi regulaarselt külastama, et talvisel ajal linnud tema akna tagant süüa saaksid võtmas käia. Ta käis siin igal teisel kolmapäeval, kui linnuvaatluselt lõunale oli saanud. Iga kord jutustas mulle veidi oma lindudest ja armastusest nende vastu. Tema külastused kestsid pool aastat, kuid see oli minu jaoks täiesti piisav aeg, et teada saada tema nimi, vanus, amet, et tal on kaks kakaduud, Monee ja Juna ja üks papagoi Mirtel. Samuti kuulsin palju ka viimasena nimetatute ning ka teiste suleliste seiklemistest, tegemistest. Mäletan, et Monee oli see, kes tihtipeale ise puurist välja ronis ja toidukapi kallale asus, kui Tom ei pahandanud vaid pani teleri mängima ning seadis selle näitama metsalinde jälgiva kaamera pilti. Moneele olevat meeldinud selline lõbustus ja Tom rääkis, et ta lausa imiteerivat siis teisi metsalisi. Tihti olevat ta üritanud varese moodi kraaksatada, kuigi tal see välja ei pidavat tulema.
Ühel päeval aga poes, kui Tom oli taas tulnud lindude söögipoolist muretsema, suutsin kohmakalt  talt numbri saada. Rääkisin talle, et minulgi on plaanis omale lind muretseda. Talle see mõte meeldis, hoiatas vaid, et mitte kõik inimesed ei saa linnupidamisega hakkama. Mõni ei oska puuris jänestki hoida, rääkimata taime kastmisestki.
Ühesõnaga, me otsustasime, et kui mul on plaan lind muretseda, siis tema aitab mul valida välja just selle linnu, kes oleks mulle sobilik ning nõudis, et saaks ise luua minu linnu jaoks eluks vajalikud tingimused. Niisiis läksimegi juba mõni aeg hiljem koos loomapoodi sulelisi uudistama. Nähes aga vahvaid kassimänguasju, jooksin neid uudistama. Muidugi mõista see Tomile ei meeldinud.
“Mis? Sul on kass?” kurjustas ta minuga keset poodi.
“Nojah,” ei osanud ma miskit vastu öelda, “On jah.”
“Ja sa plaanisid omale lindu osta? Kas sa mõistad, millise šoki vaene loom saab, kui su kodus kassi näeb?”
“Aga missuguse šoki kass saab, kui ma mingi sulelise koju vean?” pahvasin vastu.
Nagu isegi arvata võite, sel korral ma omale lindu koju ei viinud. Kui aus olla, siis jäi see ka meie ainukeseks linnu ostmise korraks. Peale seda enam Tom mu kõnedele ei vastanud ega käinud ka poes lindudele toitu ostmas.. või käis siis ainult neil päevadel, kui mina tool polnud? Igaljuhul oli ta minu jaoks täiesti kadunud, aga mis teie oleks siis teinud, kui teil ema haiglatoidule jääb ja oma kassi Luise teile sokutab just siis, kui te üritate teha nägu, et olete lindudest vaimustumas? Ostaksite linnu? Räägiksite sellest Tomile?